Thick، Thin یا Zero کلاینت؟
یکی از مسائل مهم و بعضا چالش هایی که سازمان برای مهاجرت به سمت مجازی سازی دسکتاپ با آن روبرو هستند بحث انتخاب یک ترمینال مناسب برای اتصال کاربران به بستر VDI می باشد. این انتخاب هم از نظر هزینه و هم نظر کارایی اهمیت بسیاری دارد.
زمانی که سازمان شما به سمت VDI مهاجرت می کند شما 3 گزینه را میتوانید به عنوان ترمینال در اختیار کاربران خود قرار دهید
- استفاده از PCهای موجود (Thick Client)
- استفاده از Thin Client
- تهیه Zero Client
هر یک از این ابزارها معیاب و مزایایی را بهمراه دارد که مقایسه ویژگی های انها می تواند راهنمای مناسبی در انتخاب ابزار دسترسی به VDI باشد.
چالش اصلی که استفاده از PCهای موجود در سازمان یا همان Thick Client ها ایجاد می کنند مربوط به امنیت از یک سو و بحث پشتیبانی از سوی دیگر است. سیستم عمل مستقلی که بر روی PCهای موجود وجود دارد باعث می شود نتوانیم کاربر را به طور کامل بر اساس پالیسی های سازمان محدود کنیم. همچنین در صورت بروز مشکل در PC هزینه هایی نیز به سازمان هم از دید واحد IT برای پشتیبانی هم از دید کاربران به دلیل عدم استفاده از سیستم تحمیل خواهد شد.
تین کلاینت ها شبیه به PCها هستند با این تفاوت که به طور خاص برای استفاده ریموت (VDI,RDS) طراحی شده اند. به همین دلیل اکثرا نیاز به هارد دیسک مستقل ندارند و اجزا جداگانه ان کمتر از PC می باشد و تنها با یک سیستم عامل سبک تعبیه شده بر روی فلش می توانند مورد استفاده قرار گیرند. از این رو احتمال خرابی اجزا آن نسبت به PCها کمتر خواهد بود.
تفاوت اصلی بین تین کلاینت و زیرو کلاینت تمام محاسبات داخل دیتاسنتر صورت می گیرد و تنها پیکسل ها به سمت دسکتاپ ارسال می شود. بنابراین یک سیستم عامل داخلی نیاز نیست که نیاز باشد به فکر امن کردن آن باشیم. زیروکلاینت ها اجزا جداگانه و قابل تعویضی ندارند همچنین نیاز به هارد دیسک و فن نیز ندارند. بنابراین هیچ نگرانی بابت آلوده شدن به ویروس ها و بدافزارها در آن وجود ندارد. بنابراین پشتیبانی و نگه داری آنها از سمت واحد IT به حداقل ممکن می رسد.
در شکل زیر تفاوت های اصلی این ابزارها نمایش داده شده:
همانطور که مشاهده می کنید زیروکلاینت ها از نظر کارایی، امنیت، مدیریت و نگه داری و همچنین هزینه های تعویض و تعمیر امتیازات بیشتری دارند. و یکی دیگر از ویژگی های بارز آنها مصرف بسیار پایین انرژی است. که در حدود 5 وات برق نیاز دارند.اگر دستگاهی دچار مشکل شود تنها 5 دقیقه زمان نیاز است تا کاربر بتواند به روند کاری قبل از خرابی برگردد.
اما ایرادی که در مورد زیروکلاینت ها می توان به ان اشاره کرد بحث هزینه بالایی است که یکباره به سازمان تحمیل می شود که البته این هزینه به واسطه مصرف کم انرژی و کاهش هزینه های پشتیبانی در عرض چند سال جبران خواهد شد. با این حال برای برخی سازمان ها تامین این هزینه به یکباره امکان پذیر نخواهد. راهکارهای بسیار خوبی وجود دارد که می توان با استفاده از انها به شکلی بهینه و با صرفه از ترکیب این ابزارها استفاده کرد و روند مهاجرت به سمت VDI را هموارتر نمود.
مسئله ای که در درجه اول باید به آن توجه داشت تغییر نگاه مدیران IT و حرکت به سمت تکنولوژی های جدید است. تغییر بخشی از ماهیت فناوری اطلاعات است. اگر ما نتوانیم سازمان را با این تغییرات همسو کنیم واحد های IT کارکر خود را در سازمان از دست خواهند داد و نهایتا مقاومت مدیران IT در برابر تغییرات قطعا رشد سازمان را نیز با مشکل مواجه خواهد کرد.